Το σκακιστικό τμήμα του ΟΜΙΛΟΥ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ έχει συνδέσει το όνομα του με την ανάπτυξη και την πρόοδο που παρουσιάζει το δημοφιλές πνευματικό άθλημα στη πόλη των Χανίων.
Ο ιστορικός ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ, είναι ο πρώτος σκακιστικός σύλλογος της Κρήτης που αναγνωρίσθηκε από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Όταν εγγράφηκε στην Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, στις 4 Σεπτεμβρίου του 1973, ήταν ο πρώτος σκακιστικός σύλλογος από την Κρήτη, για να ακολουθήσουν μετά με τη σειρά, ο ΟΑΑ Ηρακλείου, ο Σκακιστικός Όμιλος Ρεθύμνου, ΑΟ Κύδων Χανίων κ.ά.


Πρωτεργάτης και «ψυχή» της ίδρυσης και της λειτουργίας του συλλόγου τα πρώτα χρόνια ήταν ο αείμνηστος γιατρός Κώστας Μπουζάκης. Μαζί του, ένωσαν τις δυνάμεις τους, οι Χρήστος Κωνσταντινίδης, Γιάννης Γεωργιακάκης, Αντώνης Κωνσταντουδάκης, Χρήστος Αποστολάκης, Δημήτρης Καραπατάκης, Γιώργος Πηγατσιώτης, Γιώργος Ζαβρας, Στάθης Μπροκαλάκης, Στέλιος Καλαϊτζάκης, Γιάννης Χριστοδουλάκης και άλλοι.
Από κοντά τους και οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς, παιδιά τότε, που τα επόμενα χρόνια πήραν τη σκυτάλη στο σύλλογο, όπως τα παιδιά του γιατρού, ο Ηλίας και η Τώνια Μπουζάκη, ο ξάδελφος τους Γιάννης Μπουζάκης και οι Δημήτρης Τζοτζολάκης, Γιώργος Βαλλίνης, Μιχάλης Κατάκης, Νίκος Μαροπουλάκης, Ανδρέας Καραπατάκης, Μιχάλης Μπενιουδάκης κλπ.


Ιδιαίτερη αναφορά όμως, πρέπει να γίνει στον Κώστα Μπουζάκη (1936-1999), τον πρωτεργάτη του Χανιώτικου Σκακιού, που σημάδεψε με τη παρουσία του το ξεκίνημα και τα δύσκολα χρόνια του Σκακιού στην πόλη.
Στις αρχές της δεκαετίας του 70, ο Κώστας Μπουζάκης εμφανίστηκε στους σκακιστικούς κύκλους της πόλης των Χανίων. Έμελλε η παρουσία του και η συμβολή του να επιδράσει καταλυτικά, στην ανάπτυξη που γνώρισε το άθλημα στα χρόνια που ακολούθησαν. Ήταν αυτός, που βοήθησε καθοριστικά στο να φύγει το Σκάκι από τα καφενεία, τα παγκάκια των πάρκων και τα διάφορα «στέκια» που μέχρι τότε είχαν την αποκλειστικότητα και να μπει στα αθλητικά σωματεία, τους συλλόγους και τα σχολεία. Ήταν αυτός, που πέρασε στην κοινωνία το μήνυμα πως αυτό το πνευματικό άθλημα δεν είναι υπόθεση μόνο κάποιων θαμώνων του καφενείου, αλλά αφορά και τον επιστήμονα, τον δημόσιο υπάλληλο, τη νεολαία, τη γυναίκα, ολόκληρη την οικογένεια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στο μητρώο μελών που με τάξη και ευλάβεια τηρούσε στον Όμιλο Αντισφαίρισης Χανίων, ανάμεσα στα πρώτα ονόματα που μπορεί και σήμερα να βρει κανείς είναι το δικό του, του γιου του Ηλία και της κόρης του Αντωνίας.

istoria1

Κώστας Μπουζάκης – Τριαντάφυλλος Σιαπέρας: βίοι παράλληλοι.
Δυο ιστορικές προσωπικότητες για το Κρητικό και το Ελληνικό Σκάκι

Ο «γιατρός» (με αυτό το υποκοριστικό έγινε γνωστός στον σκακιστικό κόσμο), ήταν πράος και μειλίχιος άνθρωπος αλλά ταυτόχρονα αποφασιστικός και τολμηρός. Διακρινόταν για την απέραντη αγάπη του για το Σκάκι, που τον όπλισε με μια σπάνια υπομονή και επιμονή. Αυτό ήταν το μόνο του όπλο, ο προστατευτικός «θώρακας» απέναντι στα τεράστια προβλήματα της εποχής.
Από το 1973 που αναγνωρίσθηκε το σκακιστικό τμήμα του Ομίλου Αντισφαίρισης Χανίων από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, και για πολλά χρόνια, ανέλαβε το τμήμα σαν έφορος, επικεφαλής της ομάδας και βασικός σκακιστής. Ήταν η πρώτη οργανωμένη και αναγνωρισμένη από τις αθλητικές αρχές σκακιστική ομάδα της Κρήτης, που καθιέρωσε εσωτερικά πρωταθλήματα μία ή δύο φορές τον χρόνο, συμμετείχε στα Εθνικά πρωταθλήματα και διοργάνωσε τα πρώτα πανελλήνια σκακιστικά τουρνουά. Τα χρόνια εκείνα, παρά τα προβλήματα τους, όσοι τα έζησαν θα τα αναπολούν πάντα με νοσταλγία…
Άνθρωπος με γενικότερη κοινωνική προσφορά και δράση, χρημάτισε για πολλά χρόνια μέλος του ΔΣ και πρόεδρος του Ομίλου Αντισφαίρισης Χανίων, αλλά και πολλών άλλων πολιτιστικών συλλόγων, συνεταιριστικών ενώσεων, συνοικιακών συμβουλίων, του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων κλπ. Μοίραζε πάντα απλόχερα την οξυδέρκεια, την εφευρετικότητα και την εργατικότητα που τον διέκρινε, όπου η κοινωνία του το ζητούσε. Ασφαλώς το Σκάκι αποτέλεσε ένα σημαντικό κεφάλαιο της ζωής του. Αλλά όμως και ο Κώστας Μπουζάκης θα βρίσκεται για πάντα στις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας του Ελληνικού Σκακιού.


Αμέσως μετά το θάνατο του τον Φλεβάρη του 1999, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Αντισφαίρισης Χανίων, αποφάσισε να διοργανώσει το Φεστιβάλ Σκακιστικών Εκδηλώσεων στη μνήμη του. Το Φεστιβάλ Σκακιστικών Εκδηλώσεων 1999 «Κώστας Μπουζάκης» έγραψε τη δική του ιστορία στα μέχρι τότε δεδομένα των σκακιστικά τουρνουά που είχαν διεξαχθεί στην Ελλάδα. Έγινε τον Αύγουστο του 1999, είχε διάρκεια 20 (!) ημερών (ίσως αποτελεί και μέχρι σήμερα πανελλήνιο ρεκόρ) και περιλάμβανε:
• Το Διεθνές τουρνουά «ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΖΑΚΗΣ» με νόρμα Διεθνή Μαιτρ (νικητής αναδείχτηκε ο Βασίλης Κοτρωνιάς)

istoria2

Ο πολυπρωταθλητής Ελλάδας Βασίλης Κοτρωνιάς νικητής του τουρνουά παραλαμβάνει το έπαθλο από τον Αντιδήμαρχο Χανίων Μανώλη Μανατάκη

• Το τουρνουά «ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΖΑΚΗΣ» με νόρμα Ομοσπονδιακού Μαιτρ (νικητής αναδείχτηκε ο Νίκος Παναγόπουλος που πέτυχε και νόρμα ομοσπονδιακού μαιτρ)
• Το τουρνουά «ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΖΑΚΗΣ» με νόρμα Υποψήφιου Μαιτρ (νικητής αναδείχτηκε ο Τάκης Παπαθανασίου)

istoria3

Ο νικητής του τουρνουά με νόρμα υποψηφίου μαιτρ Τάκης Παπαθανασίου παραλαμβάνει το έπαθλο από τον έφορο Σκακιού του ΟΑΧ Ηλία Μπουζάκη

• Το 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιατρών (νικητής αναδείχτηκε ο Θωμάς Μίχος)

istoria4

Ο πρωταθλητής Γιατρών Θωμάς Μίχος (αριστερά) στη συνάντηση του με τον Νίκο Ραζή (δεξιά)

• Το τουρνουά συνεχούς 24ωρου μπλιτς (άρχισε 1 λεπτό μετά τα μεσάνυκτα της 18ης Αυγούστου και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυκτα της 19ης Αυγούστου και παίχτηκαν 172 παρτίδες συνολικά)

istoria5

Κόσμος απ’ όλες τις ηλικίες σταμάτησε για να παίξει ή να παρακολουθήσει μια παρτίδα μπλιτς στο λιμάνι…

• Ανάλυση από τον Βασίλη Κοτρωνιά των παρτίδων του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λας Βέγκας

Πυκνό ακροατήριο παρακολούθησε τις αναλύσεις του Βασίλη Κοτρωνιά

istoria6

• Διάλεξη από τον Ηλία Κουρκουνάκη με θέμα «Σκάκι και ηλεκτρονικοί υπολογιστές»

istoria7
Η άνετη αίθουσα του Πολυτεχνείου φιλοξένησε την ενδιαφέρουσα διάλεξη του Ηλία Κουρκουνάκη

• Σιμουλτανέ του γκρανμαίτρ Νicolitz (αντιμετώπισε 29 αντιπάλους και σημείωσε 26 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες)

istoria8

Ο γκρανμαιτρ αντιμέτωπος με τη νέα γενιά των σκακιστών μας…

Στην πολύχρονη ιστορία του, ο Όμιλος Αντισφαίρισης Χανίων πέρασε από όλα τα σκαλοπάτια του ελληνικού σκακιού. Σήμερα το σκακιστικό τμήμα του ΟΑΧ έχει στη δύναμη του 3 έμπειρους προπονητές και περισσότερους από 100 ενεργούς σκακιστές και σκακίστριες που αποτελούν πηγή ζωής του Ομίλου.
Είναι προφανές ότι σκακιστές και προπονητές δεν αντιμετωπίζουν το Σκάκι σαν απλή ενασχόληση, αλλά το αντιλαμβάνονται σαν ένα ξεχωριστό γεγονός στη ζωή τους.
Είναι αλήθεια ότι η επιτυχία δεν τίθεται εξαρχής σαν βασικός στόχος στα παιδιά. Πρόκειται για μια σκόπιμη επιλογή. Δεν παίρνουμε τα παιδιά για να τα γεμίσουμε άγχος με το πως θα γίνουν πρωταθλητές, αλλά τα δεχόμαστε για να τα κάνουμε αθλητές. Κι αυτός είναι και ο σωστός τρόπος, που προϋποθέτει προσπάθεια για να αναδειχτούν πρωταθλητές.

Top 10

 2700chess.com for more details and full list